Měření intenzity provozu během pevně daných intervalů v AP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá analýzou síťového provozu na směrovači s otevřeným firmware. Nejprve jsou vybrány softwarové platformy, na základě kompatibility s dostupnými přístroji. Poté jsou zhodnoceny vlastnosti nutné pro vývoj vlastní aplikace. Podpora různých programovacích jazyků, podporované vývojové prostředí SDK a dostupné moduly nebo knihovny pro práci se síťovým rozhraním. Na základě těchto faktorů je následně zvolen způsob realizace požadovaného programu. Ten je realizován na firmwaru OpenWRT v jazyce C/C++ s využitím síťové knihovny pcap. Těmito prostředky je zachytáván a analyzován síťový provoz. Získaná data jsou zpracována pomocí metod z technické analýzy jmenovitě na základě klouzavých průměrů, Stochastického oscilátoru a Bollingerových pásem. Z těchto výsledků jsou vytvořeny a ověřovány odhady vývoje provozu. Ty jsou postaveny na lineární extrapolaci, zjednodušené pro pevně dané intervaly. Platnost každé metody je ověřována na základě toho, zda odhaduje hodnoty objemu provozu v rámci Bollingerova pásma, daného standardní odchylkou. Každá metoda je několikanásobně testována v reálném provozu s různými vstupními parametry. Poté je vyhodnocen vliv parametrů na chybovost metod. Jednotlivé metody jsou srovnány a zhodnoceny na základě chování v různých scénářích a podle průměrné relativní chyby.
The thesis analyzes the network traffic on a router with open source firmware. First is chosen a software platform, based on compatibility with available equipment. Then are assessed properties necessary for the development of custom applications. Support for various programming languages provided by the SDK, development environment and the available modules and libraries, for working with network interface. Based on these factors is then chose method to realize the program. He is implemented on the OpenWRT firmware in C / C + + using network library pcap. These funds are used to capture and analyze network traffic. Obtained data are processed using methods of technical analysis, namely on the basis of moving averages, Stochastic oscillator and Bollinger bands. Based on results of these methods are generated and verified estimates of traffic. They are based on linear extrapolation, simplified for fixed intervals. The validity of each method is verified on base of the estimated value. Method is verified if estimated value of the traffic volume is in the Bollinger band, which is given by the standard deviation. Each method is tested several times in real traffic with different input parameters. Then is evaluated the influence of parameters on the error rate of methods. Individual methods are compared and evaluated based on the behavior in different scenarios and based on the average relative error.
Description
Citation
KUBÍK, P. Měření intenzity provozu během pevně daných intervalů v AP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Müller (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Jak si vysvětlujete, že hranice Bollingerova pásma na obr. 5.3 nabývá záporných hodnot? Jaký je způsob interpretace výsledků? Zatěžují výpočty AP stanici?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO