POF - polymerová optická vlákna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce seznamuje čtenáře s polymerovými optickými vlákny (POF). V první části jsou shrnuty jejich základní vlastnosti a rozdíly mezi plastovými a skleněnými optickými vlákny. V druhé části jsou uvedeny jednotlivé typy POF, jejich odlišnosti v konstrukci a indexech lomu. Dále jsou popsány přípravy povrchu vlákna pro osazení konektory a samotné typy konektorů. Další část zahrnuje POF v přístupových sítích, druhy optických přístupových sítích a typy sítí FTTx. Práce pokračuje návrhem sítí FTTH, FTTB a LAN v domácnosti. Praktická část se věnuje základním měřením s POF, výrobě coupleru a měření odezvy na testovacích polygonech. V závěrečné části jsou shrnuty celkové poznatky a výsledky.
This document informs readers with polymer optical fibres (POF). The first section summarizes basic properties and differences between polymer and glass optical fibres. The second section contains list of POF types, their differences in the structure and refractive indexes. Further is described preparation of fibre surface for connector pin and connector types, which are used for POF. Next section contains usage of POF in access networks, types of access networks and FTTx network types. The document continues design of FTTH, FTTB and LAN for home application. The practical part deals with basic measurements with POF, production of coupler and measuring response at test ranges. The final section summarizes the overall findings and results.
Description
Citation
JANOVSKÝ, M. POF - polymerová optická vlákna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Jaký má dle Vás POF technologie potenciál využití v přistupových sítích v následujících 5 letech? Porovnejte s aplikací v průmyslové oblasti. Student věděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO