Studium vlivu složení a vstupních surovin na hodnoty modulů pružnosti betonů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Kromě pevnosti v tlaku betonu se v současnosti významně projevuje při statických výpočtech i modul pružnosti. U subtilních skeletových konstrukcí může díky nedostatečnému modulu pružnosti docházet k nepřípustným průhybům. Vycházet z empirických vztahů je v této situaci přinejmenším nezodpovědné, jelikož se při výrobě betonu používá široké spektrum surovin, příměsí a přísad. Cílem práce je studium vlivu hrubého kameniva na statický a dynamický modul pružnosti betonu v tlaku a doporučení vhodných opatření k výrobě betonu s vysokým modulem pružnosti. Experimentální část se dále zabývá vlivem obsahu vzduchu v betonu na výsledné moduly pružnosti.
Modulus of elasticity is significantly reflected feature of concrete, besides the compressive strength in static design nowadays. Low modulus of elasticity can cause unacceptable deflections for subtle skeletal structures. It is at least irresposible to count with empirical formulas since there is a wide range of materials and additives in production of concrete. The aim of this thesis is to study the influence of large fraction aggregate on static and dynamic modulus of elasticity of concrete and recommendation for appropriate measures to produce concrete with high modulus of elasticity. The experimental part is further following up the influence of air content in concrete on the modulus of elasticity.
Description
Citation
ŠAFRATA, P. Studium vlivu složení a vstupních surovin na hodnoty modulů pružnosti betonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO