Identifikace parametrů elektroencefalografického snímacího systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektroencefalografický záznamový systém slouží k vyšetření mozkové aktivity. Na základě tohoto vyšetření lze stanovit diagnózu některých nemocí, například epilepsie. Účelem této práce bylo zpracování signálu z toho systému a vytvoření modelového signálu, který bude s reálným signálem porovnán. Uměle vytvořený signál vychází z Jansenova matematického modelu, který byl dále implementován v prostředí MATLAB a rozšířen ze základního modelu na komplexnější zahrnující nelinearity a model rozhraní elektroda – elektrolyt. Dále bylo provedeno měření signálů na EEG fantomu a následná identifikace parametrů naměřených signálu. V první fázi byly testovány jednoduché signály. Identifikace parametrů těchto signálů sloužila k validaci daného EEG fantomu. V druhé fázi bylo přistoupeno k testování EEG signálů navržených podle matematického Jansenova modelu. Analýza veškerých signálů zahrnuje mimo jiné časově frekvenční analýzu či ověření platnosti principu superpozice.
Electroencephalographic recording system is used to examine a brain activity. Based on this examination we can establish the diagnosis of certain diseases, such as epilepsy. The purpose of this study has been the signal processing and a signal generation which were compared with the real signal. Artificially generated signal is based on Jansen‘s mathematical model which has been also implemented in MATLAB and then that model has been extended to more complex model including nonlinearities and model electrode – electrolyte. Also a signal measurements on EEG phantom and identification of the parameters of these signals were performed. Firstly a simply signals were tested and the identification of their parameters has served to validate the EEG phantom. Secondly the created signal designed by Jansen model were tested also. Besides an analysis of all signals includes the time frequency analysis or a superposition principle testing.
Description
Citation
SVOZILOVÁ, V. Identifikace parametrů elektroencefalografického snímacího systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (místopředseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-08-28
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka odpovědla na přiloženou otázku oponenta. Doc. Kozumplík položil otázku jak a proč zrovna houbička simuluje prostředí mozku? K čemu je dobré simulovat EEG signál na modelu? Řešení bylo prováděno analogově? Co je allpass filtr? Doc. Baštinec položil otázku jaké je řešení rovnice druhého řádu uvedeného v práci a kde je uvedeno? Studentka odpověděla na otázky komise. Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO