Měření elektrických veličina na pohonech jističů nn

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce byla vytvořena za účelem porovnání vypočtených hodnot pomocí osciloskopu a pomocí Excelu. Je zde uveden i postup výpočtu maximálního výkonu pomocí vytvořeného makra v Excelu. Bylo proto nutné uvést teorii výpočtů elektrických veličin nesinusového a neperiodického signálu. Pro získání relevantních dat je tu vedena metodika měření spotřeby motorového pohonu. Moje práce přináší široký přehled problematiky, která se pojí s motorovými pohony. Rozebírám princip funkce pohonu, metodiku správného měření, a popisuji přenos pohybové energie od hnacího motoru ke kontaktům jističe.
This thesis has been created for the purpose of comparing calculated values by oscilloscope and by Excel. There is also introduced the procedure calculating the maximum generated power by using macros in Excel. For this it was necessary to show a theory of electrical values of non-sinusoidal and aperiodic signal. There has been shown the methods of measuring of power consumption on motor operator for acquisition of relevant data. My thesis brings a wide overview, which is connected with motor operators. I am analyzing a principle of motor operator, methods of right measuring and I am describing a transfer of kinetic energy from driving motor to contacts of circuit breaker
Description
Citation
MAZÁLEK, T. Měření elektrických veličina na pohonech jističů nn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-09-03
Defence
Student obhajoval bakalářkou práci na téma Měření elektrických veličin na pohonech jističů nn. Prezentoval model jističe a popsal jeho hlavní části. Dále popsal pracoviště pro měření elektrických veličin. Vysvětlil funkci a význam jednotlivých částí. Napsal vztahy pro střední a efektivní hodnoty proudu a dalších elektrických veličin. Vysvětlil vztah pro rychlou fourierovu transformaci. Celkově shrnul a popsal hlavní vztahy pro veličiny sledované v elektrických strojích. Student odpověděl na otázky oponenta. Částečně odpověděl na otázky komise. Nedokázal popsat napájení pohonu jističe.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO