Zdravé bydlení

Abstract
Každé velké město se postupem času dostává do těžko řešitelných problémů: přelidnění, dopravní zácpy, zhoršení ekologické situace. Přechod od průmyslové k informační fázi růstu proběhl v některých zemích rychleji, než se podařilo přetvořit infrastrukturu. Proto environmentální navrhování a stavebnictví by neměly být krátkodobou módou, ale spíše dlouhodobou cíle pro všechny skupiny spojených s výstavbou. Zdravé bydlení je jedním z mnoha požadovaných cílů, jak začít složitou a dlouhodobě ekologicky orientovanou rekonstrukci měst. Pro jejich úspěšnou ekologickou obnovu je nutná znalost již realizovaných příkladných řešení. Za tím účelem disertační práce analyzuje základní ekologické problémy sídel, analyzuje příklady přístupů ke zlepšení ekologických parametrů měst na referenčních zahraničních příkladech a vytváří kritéria a zásady navrhování urbanistických struktur pro zdravé bydlení v České republice.
Over the years, every major city turns into a knot of intractable problems: overpopulation, traffic jams, environmental degradation. Some countries make a faster conversion from an industrial development to an information growth phase, than the infrastructural changes take place. Therefore, environmental design and construction would not be short-termed, but rather will be the long-term targets for all the groups associated with the construction. The healthy living is one of the most important reasons to start a complicated long-term reconstruction of eco-cities. Successful ecological reconstitution requires a knowledge about already implemented exemplary solutions. For this purpose, the dissertation analyzes the basic ecological problems of settlements, analyzing the examples of approaches to improve the environmental performance of cities on the reference of foreign experience and creates criteria and principles for designing urban structures for healthy living in CR.
Description
Citation
ZHURAVLYOVA, Y. Zdravé bydlení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
2015-10-19
Defence
Disertační práce Ing. arch. Yeleny Zhuravlyove na téma „Zdravé bydlení“ shrnuje současný stav problematiky na třech úrovních (mimo město, ve městě a ve čtvrti). Výsledky práce jsou komplexním a systematickým hodnocením udržitelného rozvoje obytných souborů, proto je přínosem pro odbornou architektonickou praxi, státní správu i výuku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO