Odbourávání tuků v odpadech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na studium možností odbourávání tuků v odpadních vodách se zaměřením na využití mikroorganismů s lipolytickou aktivitou pro specifické odpadní vody bohaté na tuky, vznikající v potravinářských provozech či restauracích. V teoretické části práce je pojednáno o čištění odpadních vod se zaměřením na zpracování kalů a využití odlučovačů tuků jako způsobu předčištění těchto odpadních vod. V teoretické části práce jsou popsány lipolytické enzymy mikrobiálního původu a podmínky pro jejich produkci, včetně různých možností jejich využití. Praktická část je věnována optimalizaci kultivačních podmínek pro produkci lipáz u vybraných mikroorganismů (Bacillus subtilis, Geobacillus thermodenitrificans, G. thermocatenulatus a směsná termofilní kultura Thermus a Bacillus) a komerčního preparátu (Sany Duo Spezial). Produkce lipáz a růst mikroorganismů byly testovány spektrofotometricky na různých koncentracích tuků. S použitím tuhého živného média byl posouzen vliv kuchyňských čistících prostředků na růst kultury Bacillus subtilis, neboť jsou často ve zmíněných odpadních vodách přítomny. Závěrem byly výše zmíněné mikroorganismy charakterizovány z hlediska schopnosti rozkládat triacylglyceroly.
Submitted master’s thesis is focused on the study of possibilities of lipids degradation in particular wastewaters originating in food industry or restaurants. The effort is given to the employment of lipolytic activity presenting microorganisms. In the literature review, wastewater treatment with aim on the sludge management and fat separators are described, as a way how to pre-treat these wastewaters. In this part the enzymes lipases of microbial origin are researched from point of view of their production conditions and possible applications. The experimental part is dedicated to the research of optimization of cultivation conditions for lipases production employing selected microorganisms (Bacillus subtilis, Geobacillus thermodenitrificans, G. thermocatenulatus and mixed bacterial culture Thermus and Bacillus) and a commercial formulation (Sany Duo Spezial). Lipases production and growth of microorganisms are determined spectrofotometrically on various concentrations of lipids. Moreover, employing the solid nutrition medium, the effect of detergents onto the Bacillus subtilis culture was assessed, since detergents are generally abundant in this particular wastewaters. As a conclusion, vide supra mentioned microorganisms were characterized according to their abilities to degrade triacylglycerols.
Description
Citation
ARTÝSZKOVÁ, J. Odbourávání tuků v odpadech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Jaké čisticí prostředky byly použity? Studentka otázku komise úspěšně zodpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO