Návrh a realizace vstupních a výstupních obvodů A/D a D/A převodníku pro zpracování zvukových signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je návrh obvodového schématu vstupních a výstupních obvodů analogově – digitálních a digitálně – analogových převodníků určených ke zpracování nízkofrekvenčních signálů a jejich realizace. Po teoretickém úvodu do problematiky souvisejícím s kvalitativními požadavky na zpracování audiosignálu nízkofrekvenčními zesilovači následuje výběr aktivní součástkové základny s ohledem k dosažení požadované kvality a parametrů definovaných v zadání. Posléze následuje návrh obvodového schématu vlastního řešení vstupního a výstupního zesilovače a realizace jejich funkčních vzorků. Vstupní zesilovač umožňuje některé z funkcí, které jsou běžné u profesionálně zpracovávaného zvuku, což jsou aktivace útlumového článku, obrácení fáze vstupního signálu a funkce MUTE. Tento zesilovač je tvořen třemi logickými bloky. Prvním blokem je předzesilovač o velkém zesílení cca 60dB a velkým odstupem užitečného signálu od šumu. Následuje blok tvořený filtrem horní propusti potlačující rušivé signály tzv. brum. Posledním blokem je výstupní zesilovač, který zajišťuje symetrický výstup pro připojení A/D převodníku. Výstupní zesilovač, ke kterému je připojen D/A převodník se skládá ze dvou logických bloků. Vstupní zesilovač je prvním blokem, který vstupující symetrický signál mění na nesymetrický. Druhý blok je tvořen výstupním zesilovačem majícím symetrický výstup o linkové úrovni.
This bachelor's thesis aims at designing the circuit diagram of input and output circuits of analog to digital and, simultaneously, digital to analog convertors intended to process audio signals and their realization. The introductory theoretical part deals with the qualitative requirements concerning the way low-frequency audio amplifiers process audio signal. The following part focuses on the active component base selection with respect to the achievement of the required quality and parameters as defined in the task description. The next part comprises the design of the input and output amplifier circuit diagram itself and then the realization of their functional samples. The input amplifier provides some of the functions which are common with high quality sound production; such as attenuator activation, input signal phase inversion, and MUTE function. This amplifier consists of three logically sequenced parts. A preamplifier with approximately 60 dB amplification and with high separation between a useful signal and noise stands for the first part; a high-pass filter that suppresses interfering signals stands for the second part; and an output amplifier ensuring the balanced output for the analog to digital convertor stands for the last part. The output amplifier, which is connected to the digital to analog convertor, is also embraced of three logically sequenced parts. The first one includes the input amplifier which transforms the input balanced signal to the unbalanced one. The second part is created of an output amplifier that has the line level balanced output.
Description
Citation
STEJSKAL, T. Návrh a realizace vstupních a výstupních obvodů A/D a D/A převodníku pro zpracování zvukových signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) Ing. Peter Stančík (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Diskutujte možnost použít OZ IC4-A (obr. 11) jako sledovač napětí a tak eliminovat rezistory R12, R13, R16, a R17. Proč dle obr. 16 je na výstupní napětí superponováno napětí 20V resp. -20V? Jaký je vztah mezi jednotkami, pokud se pro určení rychlosti přeběhu operačního zesilovače používá výraz (2.10)? - Student všechny otázky dostatečně objasnil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO