Metody měření přenosových rychlostí v datových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem této diplomové práce byly známé metody pro testování kvality přenosových parametrů datových sítí. Při analýze těchto testů jsem vycházel ze standardu RFC 2544. Na základě získaných informací a rozboru již existujících webových aplikací jsem navrhl koncepci nové webové aplikace, která umožní sledovat a vyhodnocovat základní kvalitativní přenosové parametry v rámci Internetu (downstream, upstream, latence, rozptyl naměřených hodnot, traceroute). Aplikace nevyžaduje žádné doplňky ani moduly na straně uživatele. Je postavena na serverovém programovacím jazyku PHP, používá relační databázi MySQL, ve které jsou uchována data a klientský skriptovací jazyk JavaScript. Aplikace umožňuje měření uvedených parametrů návštěvníkům i registrovaným uživatelům. Pro registrované uživatele je samozřejmostí práce s historií uskutečněných měření a posílání soukromých zpráv mezi sebou. Nad celou aplikací existuje administrátorský účet. Součástí práce je také aplikace pro Windows, která umožňuje měřit stejné parametry jako aplikace webová, ale nevyužívá JavaScript.
The target of this master's thesis were the known methods for testing the quality of transfer parameters of data networks. I have studied the RFC 2544 document to analyze these tests. From that information and by studying other existing web-based applications I was able to design a concept of my own application that will allow to measure basic quality parameters of transfers made through the Internet (the parameters: downstream, upstream, latency, variance of these and a traced route). My application doesn't require any modifications on the user's system. It's built on the server-based programming language PHP and uses the relational database engine MySQL to store measurement and user data. On the client side, it's assisted by the JavaScript scripting language. Both registered users and visitors are allowed to perform the listed measurements. Registered users are able to browse the history of their own benchmark results and also to send messages to others. There is an administrative account to oversee the operations. Another part of my thesis work is an application for Windows that performs the same measurements but does not use JavaScript.
Description
Citation
FRANC, J. Metody měření přenosových rychlostí v datových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vondra, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Jaký je rozdíl mezi standardem a doporučením? Jaké techniky lze použít při měření šířky pásma síťové cesty?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO