Binokulární vidění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá fyziologií binokulárního vidění, prostředky pro záznam, zpracování a reprodukci stereoskopických dynamických dat. Popisuje návrh a realizaci snímací aparatury využívající dvojice digitálních fotoaparátů, jako záznamových zařízení pro snímání stereoskopických dynamických dat. Dále se práce zabývá softwarovými možnostmi zpracování obrazových dat v prostředí Matlab a předkládá možné řešení v podobě programu pro tvorbu stereoskopických videí v různých formátech. V práci jsou podrobně představeny pasivní projekční techniky – anaglyf a polarizační metoda. Byla navržena a sestrojena projekční aparatura využívající světelné polarizace pro získání stereoskopického vjemu a následně byly kvality obou popsaných projekčních metod vyhodnoceny anketou ve skupině pozorovatelů po subjektivní i objektivní stránce.
This thesis concern physiology of binocular vision, tools for recording, processing and reproduction of stereoscopic dynamic records. The thesis describes design and realization of recording tool which uses couple of digital still video cameras as stereoscopic video recorders. The thesis deals with the software capabilities of image processing in Matlab and presents possible solutions in the form of a program for creating stereoscopic video in various formats. In the thesis is presented in detail passive projection techniques O anaglyph and polarization method. Has been designed and constructed projection tool uses the light polarization to obtain stereoscopic vision and then has been objectively and subjectively evaluated qualities of both methods in survey with group of observers.
Description
Citation
JEMELKA, O. Binokulární vidění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Úvodní přednáška Čtení posudků vedoucího a oponenta Diskuze: Komise se ptala studenta na hardwarové uspořádání přípravku(binokulární vidění) a na problémy spojené s realizací přípravku Student odpovídal bez zaváhání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO