Analýza parametrů a komunikačních protokolů na rádiovém rozhraní sítí UMTS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V současné době se sítě třetí generace začínají stále více používat a svými parametry výrazně překonávají stávající mobilní sítě starší generace. Na rozdíl od sítí starších generací se jedná o sítě datově orientované, poskytují tedy uživateli především lepší podporu datových a multimediálních služeb. Nejrozšířenějším typem sítě třetí generace je síť UMTS, která byla navržena jako nástupce sítě GSM. Diplomová práce je zaměřena na parametry a komunikační protokoly na rádiovém rozhraní sítě UMTS. Na parametrech rádiového rozhraní závisí chování mobilního terminálu během využívání služeb této sítě. Tato práce popisuje jednotlivé protokoly rádiového rozhraní a jednotlivé procedury, jež musí UE při svém pobytu v buňce vykonávat. Teoretická část práce se zabývá popisem této sítě a jednotlivých procedur a parametrů, které je ovlivňují. Praktická část je zaměřena na možnosti měření rádiového rozhraní a na měření jednotlivých procedur v reálných UMTS sítích a některé z nich jsou simulovány v simulačním prostředí. Jako součást této práce je vytvořena laboratorní úloha na dané téma.
These times the third generation cellular networks are getting in use increasingly and they dramatically exceed the parameters of second generation networks. Third generation networks are in contrast to older generations data-oriented, providing better maintenance in data and multimedia services. The most widespread third generation network is the UMTS, designed as succesor of GSM network. Master’s thesis is focused on parameters and communication protocols of radio interface of UMTS network. Parameters of radio interface affect the behaviour of mobile terminal through utilization of network services. This thesis describes individual protocols of radio interface and individual procedures, which the mobile terminal have to perform through its staying in the cell. Theoretical part of this thesis considers description of the UMTS network and individual procedures and parameters. Practical part is focused on measuring the radio interface and individual procedures in real UMTS networks. Some procedures are simulated in network simulation software. This thesis includes a lab task focused on this thema.
Description
Citation
PLHÁK, J. Analýza parametrů a komunikačních protokolů na rádiovém rozhraní sítí UMTS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
V kapitole 3.2.7 - Měření parametrů sítě v různých podmínkách uvádíte, že jste měřil za různých podmínek, které souvisely s lokalitou a s hustotou uživatelů. Specifikujte, v jakých lokalitách jste měřil. Dále uveďte, kde jste čerpal informace o hustotě uživatelů zkoumané sítě v těchto oblastech. Bez těchto informací totiž nemůžeme výsledky považovat za vypovídající (počet uživatelů 3G sítě může být v denních i nočních hodinách srovnatelný). Jaký je počet měření, ze kterých vámi uváděné výsledky v kapitole 3.2.7.2 vycházejí? Jaké jsou závěry z provedených měření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO