Software pro ruční rozměření signálů EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá hodnocením EKG ve smyslu klasifikace rytmu a analýzy HRV. V teoretické části práce jsou popsány základy fyziologie srdce a jeho obvyklé patologie, základy elektrokardiografie, hodnocení EKG a standardy metod hodnocení HRV. V praktické části jsou popsány algoritmy použité ve vytvořené aplikaci. Jde především o postup hodnocení rytmu, eliminaci ektopických rytmů a chyb rozměření, přípravu dat k vyhodnocení HRV, odstranění trendu z DES a metody hodnocení HRV. Vytvořený program byl testován na záznamech databáze CSE a MIT-BIH. Pro nedostatek vhodných dat a absenci diagnózy testovaných dat nemohly být otestovány všechny klasifikační schopnosti použitých algoritmů. Testovaná část programu se jevila jako spolehlivá a funkční.
This thesis deals with evaluation EKG in terms of classification rhythm and analysis HRV. In theoretic part of work are described basics of heart physiology and its usual pathology, basics of electrocardiography, evaluation EKG and standard methods of HRV evaluation. In practical part are described algorithms used in created application. Mainly describes technique of rhythm evaluation, ectopic rhythms and delineation error elimination, data preparing for HRV evaluation, drift removal from DES and HRV evaluation methods. Created program was tested on CSE and MIT- BIH database records. For lack of suitable data and absence of tested data, it wasn’t possible to test all the classification rules of used algorithms. Tested part of program appears reliable and functional.
Description
Citation
JEŽ, R. Software pro ruční rozměření signálů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Úvodní přednáška Čtení posudků vedoucího a oponenta Diskuze: prof. Holčík se ptal: K čemu by měly výsledky diplomové práce? Student odpověděl bez zaváhání. Dále se ptal na detaily v programu(kompenzace chyb pro hodnocení HRV způsobených výskytem ektopií)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO