Přenos komprimovaného EKG signálu po síti Ethernet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V teoretické části diplomové práce jsou popsány metody komprese EKG záznamu určené k úpravě záznamu za účelem přenosu komunikačními kanály. Práce obsahuje úvod do sítě Ethernet a seznámení s podstatou komunikace v této síti. Podrobněji jsou zde rozebrány transportní protokoly TCP a UDP. V praktické části práce byly vytvořeny dvě samostatné aplikace. První aplikace v počítači odesílatele otevírá textový soubor s EKG signálem a načtený EKG signál pak filtruje kaskádou filtrů za účelem odstranění rušení. Výsledný signál je zobrazen. Součástí aplikace je detekce R vlny, výpočet délky RR intervalu a tepové frekvence. Aplikace dále umožňuje EKG signál komprimovat. EKG signál je po síti Ethernet odesílán prostřednictvím protokolu UDP po jednotlivých vzorcích. Aplikace v počítači příjemce přijímá vzorky signálu ze sítě, je-li přijatý signál komprimovaný, tak jej rekonstruuje. Výsledný EKG signál je zobrazen a jsou v něm opět detekovány R vlny, vypočtená délka RR intervalů a vzorkovací frekvence.
The semestral thesis describes ECG signal compression methods designed to modify the data for transmission via communication channels. The thesis contains an introduction to Ethernet and explanation of communication in the network. The transport protocols TCP and UDP are discussed in more detail. In the practical part of the thesis was created two separate applications. The first application in the sender's computer opens a text file with the ECG signal. Loaded ECG signal is filtered by cascade of filters to eliminate interference. The resulting signal is displayed. A part of the application is the R wave detection, calculating the length of RR interval and heart rate. The application also allows to compress an ECG signal. ECG signal is sent via Ethernet network via UDP protocol for individual samples. Applications in the recipient's computer receives signal samples from the network. Recieved compressed data is reconstructed. The resulting ECG signal is displayed and there are again detected R waves, the length of RR intervals and sampling frequency are calculated.
Description
Citation
BAYEROVÁ, Z. Přenos komprimovaného EKG signálu po síti Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) prof. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kolářová položila otázku: jaké by bylo řešení s použitím jiného, spolehlivějšího protokolu? Prof. Provazník položil otázku: Bylo by možné s použitým protokolem dosáhnout toho, aby se neztratili žádné vzorky signálu? Ing. Harabiš položil otázku: jaké je číslo komunikačního portu, které používáte? Je možné posílat tímto portem jméno pacienta? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO