Snímače proudu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem známých druhů snímačů proudu, mezi které patří například proudové transformátory, bočníky, a také moderní snímače s použitím Hallovy sondy, nebo Rogowského cívky. Následně se pak práce zajímá o problematiku snímačů proudu s Hallovými sondami, bez použití feromagnetického obvodu. Pro optimální snímání proudu a přesnost, je zde navrženo a vypočítáno několik možných variant, počtů snímacích prvků, a také rozložení snímačů kolem vodiče. Z výpočtů magnetické intenzity, jsou dále pomocí tabulkového programu Excel, vytvořeny 3D grafy, které znázorňují teoretické výpočty rozložení pole kolem vodiče, pro různý počet snímačů. V poslední části jsou navrženy součástky doporučené k praktické realizaci a je vytvořeno elektrické schéma, podle tohoto schématu je navržená deska plošných spojů. Celý měřič proudu je prakticky realizován a jeho výsledky jsou porovnány s teoretickými předpoklady, které jsou diskutovány v závěru.
This diploma theisis deals with the theoretical analysis of the known types of current sensors, including for example, current transformers, shunts, and advanced sensors using Hall sensor or Rogowski coil. Subsequently, the rest of the work deals with the issue of current transducers with Hall sensors, without using a ferromagnetic circuit. For optimal currnet measure and overall precision, several possible options are designed and calculated. This includes number of sensing elements and distribution of sensors around the wires. Based on calaculation of magnetic intensity, related 3D charts ale plotted unsing Excel software. These charts illustrate the theoretical calculations of field distribution around conductors for various number of sensor. In the last part, components ale designed for practical implementation and scheme of electrical wiring. According to this scheme there is PCB designed as well. Whole current meter ir practically build and its results are compared with theoretical assumtions that are discussed in conclusion part of this theisis.
Description
Citation
VACULÍK, V. Snímače proudu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Langr (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Obhajoba práce je na slušné úrovni. Student se vyjadřuje srozumitelně a svoje téma vysvětluje výborně. Práce zpracovává velmi zajímavou a perspektivní problematiku snímání proudu v průmyslových aplikacích. Výtky oponenta jsou především ve smyslu, že by práce měla mít širší záběr. Dále byly v práci nalezeny některé drobné obsahové chyby. Otázky v diskuzi jsou odpovězeny velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO