Současné možnosti komunikace přes elektrickou síť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca je zameraná na spracovanie, zhrnutie poznatkov v oblasti PLC komunikácie a rozoberá súčasnú problematiku prenosu dát po silnoprúdových rozvodoch. V prvej časti práce sú spracované teoretické a technické informácie o PLC komunikácii, o jej výhodách a nevýhodách, druhoch PLC komunikácie v závislosti na využívaných frekvenčných pásmach a tiež o používaných modulačných technikách. Druhá časť je zameraná na rozbor informácií o vybraných typoch modemov a o firmách zameraných na PLC technológiu. V tretej časti práce sú vyhodnotené výsledky meraní širokopásmovej PLC komunikácie, s možnosťou jej ďalšieho rozšírenia a modifikovania. V tejto časti práce je spracované laboratórne meranie úzkopásmovej PLC komunikácie so zameraním na prenosové rýchlosti a analýzu spektra signálu. V závere sú zhrnuté výsledky z merania v bežnej prevádzke, ktoré sa uskutočnilo vo firme ModemTec.
This thesis is focused on processing, summary information about PLC commnunication and analyzing present issue of data transfer via powerline grids. Teoretic and technical information about PLC communication, advantages, disadvantages, kinds of PLC communication depending on used frequency ranges and also about used modulation techniques are processed in the first part of the thesis. The second part of thesis is focused on analysis information about choice types of modems and companies, which are oriented on PLC technology. Measurements results of broadband PLC communication are evaluated in the third part of thesis with opportunity to extend and modification it. Laboratory measurement of narrowband PLC communication is processed and focused in this part on transmission speed and spectrum of signal. Results of measurement in company ModemTec are summarized in the end of thesis.
Description
Citation
JEDLIČKA, T. Současné možnosti komunikace přes elektrickou síť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Uveďte zásadní probémy přenosu dat na přizpůsobeném vedení a nepřízpusobeném silnoproudém vedení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO