Návrh optického zesilovače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukcí pomocných obvodů pro moderní polovodičový optický zesilovač SOA. V první kapitole je popsáno optické přenosové médium, jeho fyzikální vlastnosti a druhy používaných kabelů. Přehled zahrnuje i rozdělení optických oken, útlumové vlastnosti kabelů a parazitní jevy, které mohou při přenosu vzniknout. Další kapitola je zaměřena na zdroje optického signálu používaných v moderních datových sítích, popisuje jejich vnitřní strukturu a fyzikální podstatu. Třetí kapitola je věnována návrhu optického zesilovače s obvodem SOA. Zaměřuje se na správný výběr součástek, jejich rozmístění a koncepci celého návrhu. Poslední kapitola se věnuje nastavení, kalibraci a ovládání modulu optického zesilovače.
This Bachelor's thesis deals with design and construction of support circuits for a modern optical amplifier the SOA. In the first chapter, optical transmitting medium with its physical properties and types of used cabels is described. The overview includes a list of optical cables, their damping properties and parasitic effects which can occur durring comunication. Next chapter is focused on the optical signal sources used in modern data networks, describes their internal structure and physical essence. Third chapter is dedicated to designing the optical amplifier with the SOA circuit. It focuses on the right choice of parts, their arrangement and layout of the design. Last chapter deals with set up, calibration and control of the optical amplifier module.
Description
Citation
SOMORA, R. Návrh optického zesilovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Konkretizujte problém s dodáním součástek potřebných pro realizaci navrženého obvodu o němž se zmiňujete v závěru. Byly všechny součástky objednány s dostatečným časovým předstihem, aby bylo možné sestavit a vyzkoušet zapojení v řádném termínu? Proč je na vaší desce díra uprostřed? Jakým způsobem je řešeno napájení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO