Odhad parametrů prvků v náhradním elektrickém obvodě piezoelektrického rezonátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci této práce je vytvořeno jednoduché měřící pracoviště včetně řídícího softwaru pro odhad parametrů jednotlivých prvků v Masonově náhradním elektrickém obvodě piezoelektrického rezonátoru. Na základě přímého měření vzorků jsou stanoveny hodnoty faktoru kvality rezonátoru, sériové a paralelní rezonance a hodnota odporu v sériové větvi, zbývající hodnoty jsou vypočteny. Software je implementován v prostředí C++ Builder. Experimentální stanovení parametrů náhradního obvodu a jejich ověření bylo provedeno na několika vzorcích krystalových a keramických rezonátorů. Experimentálně naměřené křivky jsou v dobré shodě se simulovanými křivkami s nízkou hodnotou relativní chyby. Toto měřící pracoviště bude sloužit pro vědecké účely ústavu fyziky VUT FEKT.
In this thesis, a simple measurement setup including control software is designed to estimate the parameters of Mason electrical equivalent circuit for piezoelectric resonators. Direct measurements can evaluate variables, such as mechanical quality factor, parallel resonance, serial resonance and serial resistance. These variables are used to estimate remaining parameters. The software is implemented in C++ Builder. Experimental study and verification were carried out on several quartz crystal and piezoceramic samples. The measurements are in good agreement with simulations as it is illustrated by a low value of relative error. The measurement setup will be used for scientific purposes of Dept. of physics FEEC BUT.
Description
Citation
RYŠAVÝ, L. Odhad parametrů prvků v náhradním elektrickém obvodě piezoelektrického rezonátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Využití krystalů s AT výbrusem v praxi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO