Liveness Detection on Fingers Using Vein Pattern

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rozšířením snímače otisků prstů Touchless Biometric Systems 3D-Enroll o jednotku detekce živosti prstu na základě žil. Bylo navrhnuto a zkonstruováno hardwarové řešení s využitím infračervených diod. Navržené softwarové řešení pracuje ve dvou různých režimech: detekce živosti na základě texturních příznaků a verifikace uživatelů na základě porovnávání žilních vzorů. Datový soubor obsahující přes 1100 snímků jak živých prstů tak jejich falsifikátů vznikl jako součást této práce a výkonnost obou zmíněných režimů byla vyhodnocena na tomto datovém souboru. Na závěr byly navrhnuty materiály vhodné k výrobě falsifikátů otisků prstů umožňující oklamání detekce živosti pomocí žilních vzorů.
This work presents liveness detection extension of the Touchless Biometric Systems 3D-Enroll fingerprint sensor which is based on finger vein pattern. Hardware solution was designed and realized using infrared diodes. Designed software system operates in two different modes: liveness detection based on texture features and user verification using finger vein matching. A dataset containing more than 1,100 images of both real fingers and their falsifications was gathered. Performance of both proposed modes was evaluated using mentioned dataset and suitable materials, that can fool the liveness detection module, were highlighted.
Description
Citation
DOHNÁLEK, T. Liveness Detection on Fingers Using Vein Pattern [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A Otázky u obhajoby: 1. Falzifikáty otisků prstů se dělí na dvě skupiny. První jsou prsty vyrobené z umělého materiálu. Druhou skupinou jsou cizí otisky nalepené či jinak aplikované přímo na živý prst. Dokážete vyhodnotit úspěšnost vašeho klasifikátoru živosti pro každou skupinu zvlášť?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO