Heuristiky v optimalizačních úlohách třídy RCPSP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá popisem stavu resource-constrained project scheduling problem. Definuje základní problém a jeho složitost. Také popisuje varianty tohoto problému. Jsou představeny algoritmy pro řešení RCPSP. V práci je důkladně rozebrán heuristický genetický algoritmus GARTH. Je také naznačena implementace dvou prototypů řešících RCPSP pomocí algoritmu GARTH. Je navrhnuto několik vylepšení originálního algoritmu a ty jsou vyhodnoceny.
This thesis deals with the description of the state of resource-constrained project scheduling problem. It defines the formal problem and its complexity. It also describes variants of this problem. Algorithms for solving RCPSP are presented. Heuristic genetic algorithm GARTH is analyzed in depth. The implementation of prototypes solving RCPSP using GARTH is outlined. Several improvements to the original algorithm are designed and evaluated.
Description
Citation
ŠEBEK, P. Heuristiky v optimalizačních úlohách třídy RCPSP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické metody v informačních technologiích
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Doc. Věra Rozinajová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A " Otázky u obhajoby: Jaká je časová složitost implementovaných algoritmů? Můžete porovnat s existujícími algoritmy? Dají se dosažené výsledky zobecnit, nebo jsou vázány na konkrétní vyšetřované úlohy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO