Cestami řízené gramatiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá cestami řízenými gramatikami, gramatikami, které kladou omezení na cesty v derivačním stromě bezkontextové gramatiky. Cílem této diplomové práce je tvorba algoritmu pro převod mezi cestami řízenými gramatikami a stavovými gramatikami, což je jiný typ řízené gramatiky. Dalším cílem je na základě tohoto převodního algoritmu studovat vyjadřovací sílu cestami řízených gramatik. Převodní algoritmus je naimplementován v C++ a testován na sadě cestami řízených gramatik. Složitost algoritmu, jak časová, tak prostorová, je diskutována. Také nástroj pro syntaktickou analýzu cestami řízených gramatik je naimplementován. Složitost této analýzy je také diskutována.
This thesis deals with path-controlled grammars, which are grammars that place restrictions on the paths in a derivation tree of a context-free grammar. The goal of this thesis is to create an algorithm for conversion between the path-controlled grammars and the state grammars, which is a di erent type of regulated grammars. Another goal is to study the generative power of path-controlled grammars based on the conversion algorithm. The conversion algorithm is implemented and tested on a number of path-controlled grammars. Also, its complexity is discussed. Finally, a parsing tool for path-controlled grammars is implemented. Complexity of this tool is analyzed as well.
Description
Citation
ADAMEC, O. Cestami řízené gramatiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické metody v informačních technologiích
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Doc. Věra Rozinajová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C " Otázky u obhajoby: Zadání neurčuje konkrétní formální model, který má být výsledkem konverze. Byly zvažovány i jiné modely? Z jakého důvodu bylo výhodné zvolit právě stavové gramatiky? Zaměřte se na první a druhý řádek indukčního kroku na straně 15. Jedná se na obou řádcích o stejná x , a , y , m ? Pokud ano, je tedy možné pro daný řetězec jazyka xay libovolně měnit délku sekvence následujících čtverců? Vysvětlete.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO