Optimalizace testování pomocí algoritmů prohledávání prostoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Testování vícevláknových programů je náročný proces kvůli velkému množství možných interakcí mezi vlákny, které je třeba otestovat. Technika vkládání šumu umožňuje zvýšit počet otestovaných proložení (interakcí) konkurenčních vláken generováním šumu. Tato práce optimalizuje techniky prohledávání prostoru v oblasti testování vícevláknových programů, a to s využitím deterministických heuristik použitých při aplikací genetických algoritmů na prostor míst v běhu programu, do kterých je možné umístit šum. V práci je navrženo několik nových heuristik vkládání šumu, které jsou deterministické, narozdíl od většiny současných heuristik pracujících s generátorem náhodných čísel. Motivací odstranění náhodnosti je informovanější prohledávání a získávání optimálnějších výsledků pomoci zvýšení stability výsledku poskytovaných novými heuristikami. Součástí práce je i základní sada testovacích programů, která bude použita k vyhodnocení výsledků nových heuristik vkládání šumu.
Testing of multi-threaded programs is a demanding work due to the many possible thread interleavings one should examine. The noise injection technique helps to increase the number of tested thread interleavings by noise injection to suitable program locations. This work optimizes meta-heuristics search techniques in the testing of concurrent programs by utilizing deterministic heuristic in the application of genetic algorithms in a space of legal program locations suitable for the noise injection. In this work, several novel deterministic noise injection heuristics without dependency on the random number generator are proposed in contrary to the most of currently used heuristic. The elimination of the randomness should make the search process more informed and provide better, more optimal, solutions thanks to increased stability in the results provided by novel heuristics. Finally, a benchmark of programs, used for the evaluation of novel noise injection heuristics is presented.
Description
Citation
STARIGAZDA, M. Optimalizace testování pomocí algoritmů prohledávání prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Doc. Věra Rozinajová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B " Otázky u obhajoby: Jak si vysvětlujete neočekávané naměřené hodnoty heuristiky simpleModulo? Jak by bylo možé to prozkoumat podrobněji a jak by bylo možné tohoto fenoménu využít?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO