Průzkum vlastnictví kódu ve velké organizaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vlastnictvím kódu v softwarových organizacích a tvorbou nástroje, který usnadňuje spolupráci v projektu automatickou identifikací vlastníků. Při zkoumání problému práce vychází z Extrémního Programování, dále jsou popsány modely vlastnictví kódu i dopad vlastnictví kódu na mezi-týmovou spolupráci a dělení práce uvnitř týmu. Teoretický rámec je zasazen do kontextu reálné firmy, kde je identifikován potenciál na zlepšení. Pomoci ke zlepšení by měl dále v práci navržený nástroj, který na základě dat ze systému správy verzí identifikuje vlastníky a experty pro jednotlivé oblasti kódu. Tyto informace zpřístupňuje v přehledné podobě. Také je v práci popsán provedený průzkum vlastnictví kódu v několika projektech, což umožňuje posoudit kvalitu výsledků. V závěru práce je diskutována použitelnost nástroje a jeho přínos na praxi v reálné firmě.
This master's thesis is about code ownership in software projects and creating a tool that would improve cooperation by identifying code owners. The theoretical foundation for code ownership starts from Extreme Programming, explaining models of code ownership and the impact of code ownership on cooperation among teams and team members. The concept is demonstrated on a concrete software firm, where a potential for improvement is identified. The potential is exploited by a software tool, which is designed in the this thesis. The tool is capable of identifying code owners and experts for specific areas in the code based on data gathered from a version control system. The resulting information is made easily accessible. The tool is used to conduct a code ownership research in several projects, which allows me to confirm accuracy of the results. Usability and benefits of the tool is discussed in the final chapter.
Description
Citation
ŠIMONEK, J. Průzkum vlastnictví kódu ve velké organizaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Management a informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A " Otázky u obhajoby: Jakým způsobem Vaše řešení zohledňuje změny zdrojového kódu v důsledku refaktorizace (odstranění nepoužívaného kódu, přesun kódu mezi třídami, změny rozhraní, atp.)? Jak by bylo možno řešení v tomto vylepšit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO