Moderní kódování řečového signálu pomocí přeparametrizovaných modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Náplní teoretické části této práce je studie přeparametrizovaných modelů. To jsou takové modely signálů, ve kterých je pro jejich parametrizaci stanoveno více proměnných, než je potřeba a následně se hledá tzv. řídké řešení pomocí iteračních algoritmů. Cílem takovéto analýzy je výběr pouze těch důležitých (řídkých) parametrů. Teorie se opírá o lineární algebru, vektorové prostory, báze a tzv. framy. Úkolem samostatného projektu této práce je popis a simulace dvou řečových kodérů: klasického kodéru na bázi lineárního predikčního kódování řeči a kodéru využívajícího přeparametrizované modely pro náhodné ARMA procesy. Součástí jejich realizace je i vytvoření dekodérů a zhodnocení kvality rekonstrukce obou z nich. Pro realizaci je využito prostředí MATLAB a knihovna funkcí pro přeparametrizované modely (toolbox frames).
The theoretical contents of this thesis are studies of overcomplete models. Those are the models of signals, on which is set for their parametrization more variables, than it's necessary and consequently there's computed so-called sparse solution via iteration algorithms. A goal of this analysis is a selection just of the considerable (sparse) parameters. The theory is based on a linear algebra, vector spaces, bases and so-called frames. The task of the individual project of this thesis is a description and simulation of two speech coders: a classical coder based on linear predictive speech coding and a coder, that's making use of overcomplete stochastic ARMA processes models. A part of their realization is to simulate their decoders and a analyze their reconstruction quality. For their realization there is used MATLAB and an overcomplete models' library (toolbox frames).
Description
Citation
ZAPLETAL, O. Moderní kódování řečového signálu pomocí přeparametrizovaných modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (místopředseda) Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Proč není vhodné použít u rekonstrukce pomocí přeparametrizovaných ARMA modelů impulzní generátor jako u LPC dekodéru? Dotaz na poslechové testy - subjektivní a objektivní.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO