Optimalizační algoritmy v logistických kombinatorických úlohách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá optimalizačními problémy a především logistickou úlohou Vehicle Routing Problem (VRP). V první části je zaveden pojem optimalizace a jsou představeny nejdůležitější optimalizační problémy. Dále jsou v práci uvedeny metody, kterými je možné tyto problémy řešit. Následně jsou vybrané metody aplikovány na problém VRP a jsou uvedena některá jejich vylepšení. Práce také představuje metodu využívání znalostí předchozích řešení, tedy formu učícího algoritmu. V závěru práce jsou experimentálně optimalizovány parametry jednotlivých metod a ověřen přínos představených vylepšení.
This thesis deals with optimization problems with main focus on logistic Vehicle Routing Problem (VRP). In the first part term optimization is established and most important optimization problems are presented. Next section deals with methods, which are capable of solving those problems. Furthermore it is explored how to apply those methods to specific VRP, along with presenting some enhancement of those algorithms. This thesis also introduces learning method capable of using knowledge of previous solutions. At the end of the paper, experiments are performed to tune the parameters of used algorithms and to discuss benefit of suggested improvements.
Description
Citation
BOKIŠ, D. Optimalizační algoritmy v logistických kombinatorických úlohách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A Otázky u obhajoby: Jaké hodnoty může dosáhnout vaše funkce randomInt(min,max) vracející hodnotu: min + (int) (Math.random() * (max - min)) ? V kódu máte typicky použití této funkce ve tvaru: int index = Tools.randomInt(0, unvisited.size() - 1);  Počítáte s tím, že tento náhodný výběr nikdy nevybere poslední prvek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO