Komprese obrazu pomocí vlnkové transformace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá kompresí obrazů pomocí vlnkové, konturletové a shearletové transformace. V první části je nastíněna problematika komprese obrazu a způsobu měření kvality. Jsou zde popsány  pojmy vlnka, multirozklad a měřítková funkce, detailněji je dále představeny jednotlivé transformace. Z algoritmů pro kódování koeficientů jsou uvedeny EZW, SPIHT a okrajově EBCOT. V druhé části je popsán způsob návrhu a implementace knihovny. V poslední části jsou srovnány jednotlivé transformace mezi sebou a s formátem JPEG 2000. Výsledkem práce byl určen typ obrazu, u kterého dosahovala implementovaná konturletová a shearletová transformace lepších výsledků než vlnková. Formát JPEG 2000 nebyl překonán.
This thesis deals with image compression using wavelet, contourlet and shearlet transformation. It starts with quick look at image compression problem a quality measurement. Next are presented basic concepts of wavelets, multiresolution analysis and scaling function and detailed look at each transform. Representatives of algorithms for coeficients coding are EZW, SPIHT and marginally EBCOT. In second part is described design and implementation of constructed library. Last part compare result of transforms with format JPEG 2000. Comparison resulted in determining type of image in which implemented contourlet and shearlet transform were more effective than wavelet. Format JPEG 2000 was not exceeded.
Description
Citation
KAŠE, D. Komprese obrazu pomocí vlnkové transformace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO