Metody a organizace testování software

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce přednáší návrh na zlepšení organizace a metodik testování za pomoci studia nejrůznějších přístupů a následné aplikace v reálném prostředí firmy Siemens CZ. V první části práce rozebírá vývojové modely z hlediska segmentu testování a v části následující se zaměřuje speciálně na metodiky agilního testování a vývoje jako celku včetně použitelných metrik pro evaluaci jednotlivých aspektů software vystupujícího z fáze testování. V třetí části práce seznamuje čtenáře se způsobem fungování organizace ve firmě Siemens a analýzou reálného projektu hodnotí pozitiva i nedostatky testovacího procesu a jeho řízení. Praktická část této práce spočívá v návrhu a implementaci zásuvného modulu pro prostředí JIRA. Nástroj dokáže přehlednou a interaktivní formou v dlouhodobém měřítku pojmenovat a vyčíslit status projektových fází agilního vývoje a testování, přičemž výstupem jsou jasně definované problémy, které lze pak snadněji ošetřit a argumentovat další postup.
This document's objective is to propose a set of methods for improvement of the organization and methodology of software testing and subsequent application of those in a real environment of the Siemens CZ company. The first part discusses the development models in terms of testing segment and the following section focuses specifically on the methodology of agile testing and development as a whole, including applicable metrics for evaluating various aspects of software exiting the testing phase. The third major section lets the reader get acquainted with the Siemens organization and methods of their software testing and by analyzing real-world project it assesses the strengths and weaknesses of the particular testing process and its management. The practical part of this thesis lies in the design and implementation of a plug-in for the JIRA environment. This tool is able to identify and quantify the long term status of the project phases of agile development and testing in a clear and interactive way, while the outputs are represented by clearly defined problems that can be more easily treated, as one can argue further progress.
Description
Citation
KAJAN, M. Metody a organizace testování software [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Management a informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2015-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D Otázky u obhajoby: Jelikož je vaše implementace velice strohá, proč jste ji neobohatil o to, co sám navrhujete v závěru práce? Jak se počítá spojitost mezi "Task" a "Story"? Na grafu 5 na straně 34 to nevypadá jako prostý rozdíl. Zdrojový kód 9 (str. 55) obsahuje spoustu komentovaných řádků, jak tomu máme rozumět?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO