Dialogový systém pro komunikaci s reálným robotem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá řešením problémů vývoje dialogového uživatelského rozhraní pro roboty. V rámci této práce byla vytvořena knihovna, určena pro rychlou implementace mluvčích dialogových rozhraní pro existující programy. Pomoci této knihovny dá se napsat popis dialogu ve speciálním značkovacím jazyků, abych kontrolovat tok řízení programu podle vstupní fráze. Značkovací jazyk umožňuje asynchronní spuštění funkci a jejich další ovládání, což je důležité pro roboticke prostředí. Tato knihovna využívá Link Grammar Parser pro zpracování přirozeného jazyků. Pomoci této knihovny byl vyvíjen a ohodnocen dialogový systém, určeny pro řízení robotů PR2.
In this thesis a problematic of spoken dialog systems was discovered. The dialog system framework was developed for a fast implementation of spoken dialog interfaces for existing robotics software. This framework allows describing a dialog flow in special markup format, which allows scope variables manipulating and controlling a flow of general-purpose programming language software by user input phrase. Markup language is designed for asynchronous function execution and subsequent manipulations with them. It allows robot to solve tasks simultaneously. Developed framework uses Link Grammar Parser for natural language processing. With this framework was implemented a dialog system instance for PR2 robot control.
Description
Citation
BIRGER, M. Dialogový systém pro komunikaci s reálným robotem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jak dlouho trvá zpracování dialogu? Ukažte na konkrétních příkladech.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO