Pokročilé zotavení z chyb během syntaktické analýzy shora dolů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Syntaktický analyzátor je jednou z nejdůležitějších částí překladače při často používaném přístupu syntaxí řízený překlad. Při tomto přístupu řídí syntaktický analyzátor sémantické akce a generování abstraktního syntaktického stromu. Jestliže je na vstupu chyba, syntaktický analyzátor nemůže pokračovat a celý překlad musí skončit. Proto je nesmírně důležité, aby syntaktický analyzátor byl schopen se zotavit z chyb, tedy aby i po nalezení chyby byl schopen dále pokračovat. V této bakalářské práci jsou popsány metody zotavení z chyb, podrobně je popsána metoda Kontext zotavení z chyb pomocí pokračování, konkrétně pokračování u LL syntaktického analyzátoru. Přestože tato metoda není příliš známá, není příliš složitá na vysvětlení a na implementaci. Může tedy být snadno použita při výuce pro demonstraci zotavení z chyb při syntaktické analýze shora dolů.
Parser is one of the most important parts in compiler since Syntax-Directed Translation is often used. This approach means that parser controls semantic actions and generation of syntax tree. When the input contains an error, parser cannot continue and the whole compiler has to stop. Therefore, it is important to have parser with error recovery, so when error occurs parser is able to continue. There are several error-recovery strategies and methods. In this paper is described Acceptable-sets derived from continuations specifically continuation in LL parsers. However it is not so well known method it is easy to explain and to implement. It can be used in the lesson to demonstrate error recovery in top-down parser.
Description
Citation
OBLUKOVÁ, A. Pokročilé zotavení z chyb během syntaktické analýzy shora dolů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V práci píšete o řešení problému expanze nonterminálu - výběru pravé strany přepisovacího pravidla, ale chyby mohou nastat i uprostřed zpracování pravé strany při zpracování terminálu. Jak toto řešíte? Jak byste váš přístup v tomto směru srovnala s ostatními? Jak náročné by bylo, aby váš program přebíral definici rozkladové tabulky a pokračovací gramatiky/tabulky z externího souboru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO