Automatizace tvorby detektorů vybraných síťových útoků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá automatizovanou tvorbou detektorů síťových útoků. Popisuje návrh tvorby vzorů běžného a útočného chování na základě monitorování síťového provozu vybraných služeb. Vzory jsou reprezentovány generovanými statistikami, u kterých se klade důraz na výběr vhodných metrik. Použitím strojového učení se vzory užijí k tvorbě detektorů síťových útoků. Na základě návrhu byl implementován modul do systému Nemea v programovacím jazyce C/C++.
The thesis is focused on automated development of network attack detectors. It describes a design of patterns developed for normal and offensive behaviors based on monitoring network traffic of selected services. Patterns are represented by statistics with a focus on suitable metrics. Using machine learning algorithms attack detectors are created from behavioral patterns. Finally, a module was implemented for Nemea system in C/C++ programming language based on the proposal.
Description
Citation
HUTÁK, L. Automatizace tvorby detektorů vybraných síťových útoků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké byly nejdůležitější metriky pro klasifikaci? Jakým způsobem byla ověřována správnost detekce? Jakým způsobem jste provedl vyhodnocení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO