Echo-Based Distance Measurement on Mobile Phone

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření aplikace pro mobilní zařízení na měření vzdálenosti pomocí ozvěny. Zaměřuje se na testování komponent zařízení a výběr signálu s vhodnými parametry pro měření. První částí práce je vyhodnocení schopnosti zařízení přehrávat a nahrávat zvuk, výsledkem je určení frekvence a síly zvuku, se kterým je zařízení schopno pracovat. Práce dále popisuje algoritmus pro měření vzdálenosti založeny na vzájemné korelaci vyslaného a přijatého signálu. Další částí je popis implementace výše zmíněného algoritmu v aplikaci pro operačním systému Android s řešením komunikace a synchronizace mezi jednotlivými součástmi. Implementace navrženého algoritmu v aplikace je v závěru práce otestována. Na základě zjištěných údajů je možné měření vzdálenosti na mobilním zařízení od půl metru do přibližně tří metrů, s ohledem na okolní hluk, s přesností na desetinu metru.
The aim of this work is to create an application for mobile device to measure distance using echo. It focuses on testing of device components and signal selection with appropriate parameters. In the first part of work --- evaluation of device ability to play and record sound --- the result is determination of sound frequency and strength with which the device is able to work. Next, the work describes the algorithm to measure distance based on using cross-correlation of transmitted and received signals. Finally, the implementation of aforementioned algorithm in application for Android operation system is presented, with solution for communication and synchronization between individual components of application. Implementation of designed algorithm in application is tested. Based on the data, we can conclude that it is possible to measure distance from half a meter to approximately three meters, based on noises, with a precision of tenth of a meter.
Description
Citation
RICHTER, J. Echo-Based Distance Measurement on Mobile Phone [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Nezkoušel jste zvuk z reproduktorů nějakým způsobem usměrňovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO