Automatická konstrukce hlídacích obvodů založených na konečných automatech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo studium aktivního učení automatů, navržení a implementace softwarové architektury pro automatickou konstrukci hlídacího obvodu dané jednotky implementované v FPGA a ověření funkčnosti hlídacího obvodu pomocí injekce poruch. Hlídací obvod, tzv. online checker, má za úkol zabezpečovat danou jednotku proti poruchám. Checker je konstruován z modelu odvozeného pomocí aktivního učení automatů, které probíhá na základě komunikace se simulátorem. Pro implementaci učícího prostředí byla použita knihovna LearnLib, která poskytuje algoritmy aktivního učení automatů a jejich optimalizace. Byla navržena a implementována experimentální platforma umožňující řízenou injekci poruch do designu v FPGA, která slouží k otestování checkeru. Výsledky experimentů ukazují, že při použití checkeru a rekonfigurace je možné snížit chybovost designu o více než 98%.
The aim of this thesis was to study active automata learning, to design and implement a software architecture for the automatic construction of a checking circuit for a given unit implemented in FPGA, and to verify the functionality of the checking circuit by fault injection. The checking circuit, denoted as an online checker, introduces fault tolerance aspects to the unit. The checker is constructed from a model inferred by active automata learning, which is based on communication with a simulator. To implement the learning environment, LearnLib library has been employed. It provides active automata learning algorithms and their optimizations. An experimental platform enabling controlled fault injection into a design in FPGA was designed and implemented. The platform was used to test the capabilities of the obtained checker. The experimental results show that the error rate is reduced by more than 98% if the checker and reconfiguration is used.
Description
Citation
MATUŠOVÁ, L. Automatická konstrukce hlídacích obvodů založených na konečných automatech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-26
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Na str. 12 uvádíte "... hard errors (a broken wire), ...". Jaký je rozdíl mezi "hard error" a "fault" ? Co znamená "mq" ve 3. odstavci zdola na str. 18 a s tím související vektor "<mq...>" umístěný tamtéž? Lze se jen domnívat, že "mq" souvisí s pojmem "membership query". Jaký dopad na vlastnosti (např. doba učení) a výstupy učení (např. nároky na prostředky FPGA či schopnost hlídacího obvodu detekovat chybu) očekáváte v případě učení na obvodech řádově složitějších než "PEU slave" ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO