Synchronizace času v počítačových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem řešení pro synchronizaci času v počítačových sítích, což je klíčový problém mnoha síťových aplikací. Na základě analýzy protokolů pro synchronizaci času byl jako vhodný kandidát vybrán protokol PTP. Práce popisuje implementaci návrhu pro speciální síťovou kartu a ukazuje vlastnosti řešení na několika testech. Část řešení pro práci s přesnými časovými značkami byla implementována v čipu FPGA síťové karty, zatímco pro zpracování zpráv protokolu PTP je použita softwarová aplikace. Hodnoty konfigurovatelných parametrů aplikace byly určeny na základě analýzy vlastností síťové karty a výsledků jednotlivých testů. Dosažená přesnost se pohybuje v řádu desítek nanosekund.
The master's thesis deals with design of a solution for time synchronization in computer networks that is a crucial problem of many network applications. Based on analysis of protocols for time synchronization, PTP protocol was chosen as an appropriate candidate. The thesis describes the implementation of the design for a special network interface card and demonstrates features of the solution in several tests. A part of the solution processing precise timestamps was implemented in FPGA chip on the network card while PTP messages are processed in a software application. Values of configurable parameters of the application were determined based on analysis of the network card properties and results of particular tests. It was achieved accuracy in order of tens of nanoseconds.
Description
Citation
MATOUŠEK, D. Synchronizace času v počítačových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: V práci uvádíte, že na nezatížené lince trvá ustálení do 10 minut a je pak možné dosáhnout přesnost v řádu desítek nanosekund. Dokážete odhadnout, jak dlouho by probíhalo ustálení na lince zatížené reálným provozem. Změnila by se pak přesnost synchronizace? Případně proč? Uvažuje se nasadit vytvořené řešení někde v praxi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO