Unified Software Database for RPM Based Systems

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V GNU/Linuxovém prostředí je nepřeberné množství možností, jak instalovat aplikace. V dnešní době existuje spousty nástrojů, které mají na starost různé části systému. Linuxové distribuce mají hlavního správce balíčků a populární programovací jazyky mají také vlastního správce balíčků. Všechny tyto nástroje si udržují informace o nainstalovaném softwaru, a proto si každý z nich spravuje vlastní databázi s redundantními metadaty o balíčcích. Záměrem této práce je analyzovat úložné prostory, identifikovat případy užití správců balíčků v distribuci Fedora a následně navrhnout a implementovat jednotnou cen- trální softwarovou databázi na systému.
In GNU/Linux environment there are many ways of installing software. At this moment we have multiple tools for managing some specific parts of the system that overlap each other. Linux distributions have main package management system and the popular programming languages have also its own package manager. These all have to keep track of installed software. Thus every package manager maintains its own private database with redundant package metadata. The motivation of this thesis is to analyze storages and identify common use cases of package managers on Fedora distribution; design and implement one central Unified Software Database on the system where all information about packages could be stored.
Description
Citation
ŠILHAN, J. Unified Software Database for RPM Based Systems [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B". Otázky u obhajoby: Proč jste si pro implementaci vybral jazyk C/C++? V jakém jazyce je psán PackageKIT, který v práci zmiňujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO