Vylepšování markerů pro rozšířenou realitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce stručně popisuje moderní metody v rozšířené realitě a dále se zabývá generováním a detekcí Uniform Marker Fields. Hlavním cílem je zlepšovat markery známé jako Unifrom Checker-Board Marker Fields. Toho je dosaženo několika vylepšeními návrhu těchto markerů. Mezi hlavní patří využití širší barevné palety, zaměření na podobnost s vybraným obrázkem a změna tvaru modulů. Výsledný algoritmus byl navržen ke generování právě takových markerů. Výstupem jsou esteticky vypadající markery, které umožňují spolehlivou detekci i v případě výrazného překrytí nebo za špatných světelných podmínek.
This thesis briefly describes the modern methods in augmented reality and deals with the synthesis of Uniform Marker Fields. The main purpose of this work is to refine the Uniform Checker-Board Marker Fields. This is achieved by proposing several improvements to the marker field design. The main ones are the use of a color palette, targeting resemblance to an image and changing the shape of the modules. An algorithm was implemented for the generation of such marker fields. As a result, the produced markers are aesthetically appealing, besides they can be reliably detected even when heavily occluded and under terrible lighting conditions.
Description
Citation
PÁLDY, A. Vylepšování markerů pro rozšířenou realitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Pavel Hruška, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A (výborně). Otázky u obhajoby: Ako moc je kvalita markru ovplyvnená pôvodnou paletou farieb loga (čisto modré logo twittru vs. farebné logo chrome)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO