Framework pro statickou analýzu skriptů pro shell

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření systému pro statickou analýzu skriptů některého unixového shellu.  Zmožných alternativ je jako hlavní předmět zájmu zvolen Bourne-again shell.  Součástí projektu je seznámení se sprincipy statické analýzy, prostudování současných aplikací, které se touto problematikou zabývají, a také probádání syntaxe a architektury vybraného shellu.  Výsledkem projektu je návrh a realizace modulárního systému, který umožní zásuvným modulům provádět různé analýzy skriptů.  Systém zahrnuje správu zásuvných modulů, prostředky pro jejich interakci, zpracování výstupů a nastavení vstupu. Také je popsáno několik zásuvných modulů, které jsou schopny některé základní analýzy provádět.
The aim of this work is to create framework for static analysis of Unix shell scripts.  Bourne-again shell is chosen as the primary subject of interest. The first part of the project discusses a principles of static analysis and current static analysis tools. The diploma thesis presents a framework based on modular system,   which enables plug-ins to perform different kinds of analysis on scripts. Framework includes plug-in management, means of interaction, handling outputs and input setting. This thesis also contains the description of a few plug-ins, designed to perform basic analysis of scripts.
Description
Citation
SVOBODA, F. Framework pro statickou analýzu skriptů pro shell [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm Otázky u obhajoby: Proč je na obrázku 4.1 zařazena třída ReportEvent do dvou různých subsystémů? Proč jste zvolil barevné odlišení místo standardních prostředků UML? Zvažoval jste možnost použití existujícího lexikálního analyzátoru pro bash, příp. s vašimi modifikacemi? V kapitole 3.2 uvádíte nástroje, které jste studoval za účelem inspirace. Jakým způsbem jste se těmito nástroji inspiroval?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO