Luštění substitučních šifer v klasické kryptografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce uvádí programový nástroj pro automatické luštění monoalfabetických substitučních šifer s využitím slovníkového útoku. Vychází z již uvedených řešení pro anglický jazyk, které však měly omezení na vlastnosti šifrového textu. Práce se zaměřuje zejména na šifry, jejichž šifrový text není dělený na slova. Také se dotýká specifik českého jazyka - skloňování a jeho vlivu na velikost slovníku.
The thesis provides a tool for automatic monoalphabetic substitution ciphers cracking using most common words dictionary. It is based on some previous solutions for english language which were not designed for cracking ciphertext without word divisions. This thesis is focused on cracking ciphertexts without word divisions. It also looks at specifics of czech language - declension and its influence on dictionary size.
Description
Citation
KULICH, M. Luštění substitučních šifer v klasické kryptografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B (velmi dobře). Otázky u obhajoby: Zkoušel jste vaše řešení testovat na delších textech připomínajících tajné zprávy např. několik vět či odstavec? Pokud ano, jak bylo vaše řešení při kryptoanalýze úspěšné? Má na úspěšnost kryptoanalýzy vašeho řešení vliv diakritika českého textu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO