Modelování dynamiky prosodie pro rozpoznávání řečníka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V současných systémech pro rozpoznání mluvčího se zpravidla využívají krátkodobé akustické příznaky. Jiné příznaky se používají jen zřídka. V práci se zaměřím na prosodické příznaky získané z průběhu základního tónu a energie. Tyto příznaky modelují průběh základního tónu v jednotlivých fonémech nebo slabikách. Z literatury je známo, že systémy založené na prosodii neposkytují tak dobré výsledky jako akustické, ale spojením akustického systému a systému založeného na prosodii se dosáhne značného zlepšení výsledků. To ověřím spojením s akustickým systémem vyvinutým na VUT. Při experimentech použiji data z evaluací pořádaných Národním úřadem pro standardy a technologie (NIST).
Most current automatic speaker recognition system extract speaker-depend features by looking at short-term spectral information. This approach ignores long-term information. I explored approach that use the fundamental frequency and energy trajectories for each speaker. This approach models prosody dynamics on single fonemes or syllables. It is known from literature that prosodic systems do not work as well the acoustic one but it improve the system when fusing. I verified this assumption by fusing my results with state of the art acoustic system from BUT. Data from standard evaluation campaigns organized by National Institute of Standarts and Technology are used for all experiments.
Description
Citation
JANČÍK, Z. Modelování dynamiky prosodie pro rozpoznávání řečníka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO