Bezpečné kryptografické algoritmy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce podává přehled historického i moderního světa kryptografických metod a postupů, zhodnocuje aktuální stav vývoje kryptografie a kryptografických algoritmů, které jsou používány v dnešních aplikacích. Popisuje a vysvětluje aktuálně nejčastěji používané symetrické a asymetrické šifrovací algoritmy, hašovací funkce, funkce pro generování pseudonáhodných čísel, autentizační protokoly a protokoly pro tvorbu VPN. Práce dále popisuje základní úspěšné metody kryptoanalýzy a ukazuje, které algoritmy jsou z hlediska dostupných prostředků zranitelné, a které jsou náchylné k útokům. Dokument dále podává přehled a doporučení k jednotlivým metodám, které doposud útoky vydržely a u kterých se dá i nadále předpokládat bezpečné využití i do budoucna.
This thesis brings a reader an overview about historical and modern world of cryptographic methods, as well evaluates actual state of cryptographic algorithm progressions, which are used in applications nowadays. The aim of the work describes common symmetric, asymmetric encryption methods, cryptographic hash functions and as well pseudorandom number generators, authentication protocols and protocols for building VPNs. This document also shows the basics of the successful modern cryptanalysis and reveals algorithms that shouldn't be used and which algorithms are vulnerable. The reader will be also recommended an overview of cryptographic algorithms that are expected to stay safe in the future.
Description
Citation
MAHDAL, J. Bezpečné kryptografické algoritmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO