Metody a nástroje modelování trhu s více komoditami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je prostudovat teorii her, včetně ekonomických teorií, které se vztahují k chování zemědělských producentů. Částí, která navazuje na teoretické východiska, je vytvoření modelu pro simulaci ekonomického systému. Pro simulaci produkce komodit je zvolena obecná teorie her s hledáním Nashových equilibrií. Modelování poptávky je založeno na spotřební funkci, která vychází z Cournotovy hry. Součástí systému je také obchodování s půdou založené na jednoduchých aukcích obálkovou metodou s druhou cenou. Práce využívá externího programu Gambit, což je volně dostupný nástroj pro řešení her. Hodnocení modelu se nachází v sekci experimentů, kde je zkoumána realističnost modelu a jeho logická struktura.
This study investigates Game theory including economic theories related to agricultural production. Model creation simulating economical system is built upon theoretic starting points. Commodity production is simulated using game theory with searching for Nash equilibria. Commodity demand function is grounded on concept of Cournot game. System includes land trading based on sealed-bid auctions with second-price. This model is using external Gambit software which is freeware library for game theory computations. Model evaluation is located in Experiments section where model structure and truthfulness is tested.
Description
Citation
JANEČEK, V. Metody a nástroje modelování trhu s více komoditami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO