Analýza dopravy z videa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V rámci této práce byl navržen a implementován systém pro analýzu dopravy z videa. Tento system umožňuje detekovat, sledovat a klasifikovat automobily. Systém je schopný detekovat pruhy z pohybu projíždějících automobilů a také je možné určit, zdali daný automobil jede v protisměru. Rychlost projíždějících automobilů je také měřena. Pro funkčnost systému není vyžadován žadný manuální vstup nebo kalibrace kamery, jelikož kamera je plně automacky zkalibrována pomocí úběžníků. Navržený systém pracuje s velkou přesností detekce, sledování a klasifikace automobilů a také rychlost automobilů je měřena s~malou chybou. Systém je schopný pracovat v reálném čase a je aktuálně využíván pro nepřetržité online sledování dopravy. Největším přínosem této práce je plně automatické měření rychlostí projíždějích vozidel.
A system for traffic analysis was designed and implemented during work on this thesis. The system is able to detect, track and classify vehicles. Also, the system is able to detect lanes or determine whether a vehicle is passing in wrong way. The speed of observed vehicles is also measured. The system does not require any manual input or calibration whatsoever as the video camera is fully automatically calibrated by detected vanishing points. The accuracy of the detection, tracking and classification is high and the speed of vehicles is measured with a low error. The system runs in real time and it is currently used for a~continuous monitoring of traffic. The main contribution of the thesis is the fully automated speed measurement of passing vehicles.
Description
Citation
SOCHOR, J. Analýza dopravy z videa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Matematické metody v informačních technologiích
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Mária Lucká, Ph.D. (člen) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: Ve zkratce uveďte jaké situace způsobují selhání detekce a sledování vozidel? Vysvětlete použitou metriku pro vyhodnocení detekce a sledování vozidel (kap. 6.1 na str. 48). Přemýšlel jste nad možností automatické kalibrace reálných rozměrů pomocí vodorovného značení, případně dalších známých předmětů (vzdálenost směrových sloupků - "patníků", apod.)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO