Počítání tlakových lahví v obraze

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá automatickým počítáním tlakových lahví, které jsou umístěny na korbě nákladního automobilu, pomocí kamery umístěné nad korbou projíždějícího vozu. K dosažení tohoto cíle je využito SVM klasifikátoru natrénovaného pomocí HOG příznaků, který detekuje tlakové lahve a také metody Optical flow, která zajišťuje tracking nalezených lahví v obraze. Výsledkem práce je aplikace, která dokáže spočítat láhve umístěné na korbě s přesností 93,08 % na jeden vůz a vizualizovat tyto výsledky.
This thesis deals with an automatic counting of cylinders placed on the back of a truck using images taken by a camera mounted above the car. To achieve this goal, an SVM classifier based on HOG image descriptors has been trained to detect the cylinders. Further, a tracking method based on optical flow estimation has been designed to track the cylinders through image sequences. The result of the thesis is an application that counts bottles with precision 93,08 % placed on the truck and visualizes results of the detection.
Description
Citation
KLOS, D. Počítání tlakových lahví v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sedlák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C". Otázky u obhajoby: V úvodu píšete, že počítání lahví je teď vykonáváno člověkem. Pokud ano, tak s jakou přesností a jak rychle provádí počítání lidský operátor? Jak rychlá je implementovaná medoda? Dokáže data (1280x720 px, 30fps) zpracovávat v reálném čase? Proč jste použil zrovna metodu HOG? Jaké další metody pro detekci by bylo možné použít?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO