Zobrazení scény pomocí hlubokých stínových map

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Vykreslování stínů průhledných objektů je problematické, obzvláště pokud je použito v interaktivních aplikacích. Omezený výpočetní výkon limituje použitelné metody. Tato práce popisuje metodu Depth peeling a její variantu Dual depth peeling pro vykreslování průhledných objektů bez nutnosti jejich seřazení. Následuje popis metody Deep shadow maps pro tvorbu stínů u průhledných objektů. Tyto metody byly použity pro vytvoření demonstrační aplikace, která umožňuje zobrazení stínů průhledných objektů, včetně barevných stínů. Aplikace je vytvořena pomocí OpenGL a Qt frameworku. Součástí práce je také vyhodnocení vlivu různých parametrů na rychlost vykreslování.
Rendering shadows of transparent objects in real-time applications is difficult. The number of usable methods is limited by the available computing power. Depth Peeling and Dual Depth Peeling methods are described in this document. These allow rendering of transparent objects without the need of sorting them. Deep Shadow Maps are described as a method for rendering shadows of transparent objects. These methods were used to create an demonstration application. This application provides rendering of transparent objects and their shadows, including colored ones. The Application is build upon OpenGL and Qt framework. Evaluation of rendering speed according to various parameters is also part of this work.
Description
Citation
REJENT, T. Zobrazení scény pomocí hlubokých stínových map [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (místopředseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V kap. 4.2 je zmíněno nastavování zadní ořezové roviny "z důvodu zachování co nejvyššího rozlišení hloubek...". Proč se stejným způsobem nenastavuje přední ořezová rovina, která má na rozlišení řádově vyšší vliv? Graf 5.7 na str. 36: Vysvětlete, proč vytvoření hluboké mapy trvá pro neoptimalizovanou variantu méně času pro 6 vrstev než pro 4. Graf 5.9 str. 38: Vysvětlete, proč metoda bez optimalizací je bez průhledných objektů pomalejší, než vykreslení s průhlednými objekty.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO