Bezdrátová telemetrie pro létající objekt

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá specifikací, návrhem a implementací telemetrického systému pro létající objekt. Konkrétně se zaměřuje na výběr vhodné přenosové frekvence a integrovaného obvodu zajišťujícího obousměrnou komunikaci na dostatečnou vzdálenost a návrhem protokolu použitého při přenosu. Dále práce řeší návrh komunikačních modulů využívajících těchto integrovaných obvodů, telemetrického čidla výškoměru, modulu pro řízení servomotorů a návrh aplikace pro mobilní telefon používané pro zobrazení naměřených dat. Přenosovou frekvenci jsem s ohledem na legislativní a technické možnosti zvolil v pásmu 2,4 GHz. Pro tuto frekvenci je na trhu dostupný integrovaný obvod CC2511, který by ve spolupráci s integrovaným obvodem CC2591 měl být schopen zajistit dosah telemetrického systému cca 2 km. Čidlo pro měření nadmořské výšky jsem zvolil BMP085 komunikující po I2C sběrnici, tejně jako modul pro řízení servomotorů využívající mikrokontrolér ATmega48-20AU. Mobilní telefon komunikuje s pozemní stanicí přes sběrnici USB.
 This paper is engaged in specification, design and implementation of a telemetry module for flying object. Specifically, it focuses on the selection of the appropriate carrier frequency of the integrated circuit providing bidirectional communication to a sufficient distance and design of the protocol used in the transmission. Furthermore, the document focuses on the design of communication modules using these integrated circuits, altimeter sensor module, module to control the actuators and design of the application for mobile phones used to display the measured data. With regard to legislative and technical options, I chose a carrier frequency of 2.4 GHz. For this frequency is commercially available integrated circuit CC2511, which in cooperation with integrated circuit CC2591 should be able to provide telemetry range about 2 km. I chose BMP085 sensor for altitude measuring. It is communicating over I2C bus as well as a module for controlling the actuator, which uses a microcontroller ATMEGA48-20AU. The mobile phone communicates with the ground station via the USB bus.
Description
Citation
BEDNÁŘ, M. Bezdrátová telemetrie pro létající objekt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Z jakého důvodu jste zvolil pro komunikaci mezi pozemní stanicí a tzv. chytrým mobilním telefonem rozhraní USB? Nebylo by flexibilnější použít např. Bluetooth? Můžete prosím blíže objasnit implementaci USB ovladačů pod OS Android? V jakém režimu funguje USB port - coby sériový port, HID zařízení nebo v nějakém specifickém módu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO