Akcelerace šifrování přenosu síťových dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou hardwarové jednotky urychlující proces zabezpečení přenosu síťových dat z vestavěného zařízení, které je součástí systému pro zákonné odposlechy vyvíjeného v rámci projektu Sec6Net. Součástí práce je analýza dostupných bezpečnostních mechanismů pro zabezpečení přenosu dat počítačovou sítí, na jejímž základě je jako nejvhodnější pro cílový systém vybrán protokol SSH. Práce se dále zabývá rozborem možných variant akcelerační jednotky pro protokol SSH a podrobným návrhem a implementací varianty jednotky založené na algoritmu AES-GCM, který zajišťuje důvěrnost, integritu a autentizaci přenášených dat. Implementovaná akcelerační jednotka dosahuje propustnosti 2,4 Gb/s.
This thesis deals with the design of hardware unit used for acceleration of the process of securing network traffic within Lawful Interception System developed as a part of Sec6Net project. First aim of the thesis is the analysis of available security mechanisms commonly used for securing network traffic. Based on this analysis, SSH protocol is chosen as the most suitable mechanism for the target system. Next, the thesis aims at introduction of possible variations of acceleration unit for SSH protocol. In addition, the thesis presents a detailed design description and implementation of the unit variation based on AES-GCM algorithm, which provides confidentiality, integrity and authentication of transmitted data. The implemented acceleration unit reaches maximum throughput of 2,4 Gbps.
Description
Citation
KORANDA, K. Akcelerace šifrování přenosu síťových dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Zabýval jste se analýzou možností využití generátoru náhodných čísel použitelných v hardwaru pro navržené řešení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO