Hardwarová akcelerace aplikací pro monitorování a bezpečnost vysokorychlostních sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zaobírá návrhem systému pro softwarově řízenou hardwarovou akceleraci ve vysokorychlostních sítích. Hlavní úlohou je umožnění jednoduchého přístupu k akceleraci pro různé aplikace z oblasti monitorování a bezpečnosti síti. Vytvářený systém je navržen s ohledem na nasazení při rychlostech 100 Gb/s a poskytuje vysokorychlostní zpracování dat v FPGA na síťové kartě spolu s flexibilním softwarovým řízením. Kombinací rychlosti hardwaru a flexibility softwaru je umožněno jednoduché tvoření komplexních a výkonných síťových aplikací. Dosažitelné urychlení tří vybraných monitorovacích a bezpečnostních aplikací je v práci ukázáno využitím simulačního modelu navrženého systému.
This master's thesis deals with the design of software controlled hardware acceleration system for high-speed networks. The main goal is to provide easy access to acceleration for various network security and monitoring applications. The proposed system is designed for 100 Gbps networks. It enables high-speed processing on an FPGA card together with flexible software control. The combination of hardware speed and software flexibility allows easy creation of complex high-performance network applications.  Achievable performance improvement of three chosen monitoring and security applications is shown using simulation model of the designed system.
Description
Citation
KEKELY, L. Hardwarová akcelerace aplikací pro monitorování a bezpečnost vysokorychlostních sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Mária Bieliková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké typy pravidel (tj. výběr polí ze záhlaví paketu) jsou uvažovány pro klasifikaci provozu? Lze ušetřit místo v paměti toků na kartě uložením pouze hash hodnoty klíče toku? Diskutujte výhody, nevýhody. Plánujete systém dostatečně robustní, např. z hlediska pádu SW aplikace zahrnující SDM řadič?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO