Distributed P2P Data Backup System

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce představuje model a prototyp kooperativního distributivního systému zálohování dat založeném na P2P komunikační síti. Návrh systému umožňuje uživatelům přispět svým lokálním volným místem na disku do systému výměnou za spolehlivé úložiště jejich dat u jiných uživatelů. Představené řešení se snaží splnit požadavky uživatelů na ukládání dat, zároveň však také řeší, jak se vypořádat s mírou nepředvídatelnosti uživatelů  ohledně poskytování volného místa. To je prováděno dvěma způsoby - využitím Reed - Solomon kódů a zároveň také tím, že poskytuje možnost nastavení parametrů dostupnosti. Jedním z těchto parametrů je časový rozvrh, který značí, kdy uživatel může nabídnout předvídatelný přínos do systému. Druhý parametr se týká spolehlivosti konkrétního uživatele v rámci jeho slíbeného časového úseku. Systém je schopen najít synchronizaci ukládaných dat na základě těchto parametrů. Práce se zaměřuje rovněž na řešení zabezpečení systému proti širšímu spektru možných útoků. Hlavním cílem je publikovat koncept a prototyp. Jelikož se jedná o relativně nové řešení, je důležitá také zpětná vazba od široké veřejnosti, která může produkt používat. Právě jejich komentáře a připomínky jsou podnětem pro další vývoj systému.
This master's thesis briefly presents a model and a prototype of a cooperative distributed data storage system based on P2P network communication. The system design lets the users to contribute their local free space in exchange of reliable remote storage, which is a virtually co-allocated space on other users' devices. The introduced solution tries to meet the users' requirements for data storing, meanwhile work around the issue of their unpredictability when it comes to contribution of free space. This is mainly done by harnessing the capabilities of Reed-Solomon codes, but by providing adjustable parameters for the contributions as well. One of these parameters is the time frame, which describes when can a user offer contribution to the system. The second parameter refers to the reliability of the user inside his promised time frame. The system is responsible for finding partner contributions for data storage based on these parameters.   This thesis also focuses on solving the wider spectrum security issues of the system. The main goal of this work was to publish the prototype and the concept itself. As this is a relatively new solution and design, feedback is required from the public, which is also the main source for further designing and developing the system.
Description
Citation
MÉSZÁROS, I. Distributed P2P Data Backup System [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Mária Bieliková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Uživatelé musejí předem zadat a dodržovat časové sloty, ve kterých bude jejich počítač k dispozici. Nešlo by tyto informace získávat automaticky? Jak?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO