API datového úložiště pro práci s videem a obrázky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací rozšíření databázového rozhraní VTApi, které je vyvíjeno v rámci projektu MV ČR "Metody a nástroje pro zpracování obrazu a videa pro boj s terorismem" řešeného na FIT VUT. Toto rozhraní poskytuje podporu pro reprezentaci, správu a indexaci multimediálních dat a s nimi souvisejících popisných metadat využívaných analytickými aplikacemi založenými na počítačovém vidění. V současné době užívá jako datové úložiště SŘBD PostgreSQL. Práce popisuje základní techniky zpracování obrazových dat, koncept VTApi a navrhuje a implementuje jeho úpravy pro možnost použití různých datových úložišť.  Jako příklad variantního úložiště integruje do VTApi podporu pro užití databáze SQLite. 
This master's thesis proposes and implements an extension of the database interface VTApi which is being developed as a part of the MV ČR project "Tools and methods for video and image processing for terrorism prevention" at FIT VUT. This interface provides support for representation, management and indexation of multimedia data and related descriptive metadata used by analytic applications based on computer vision. It currently uses DBMS PostgreSQL as its default datastore. Paper describes basic techniques for processing image and video data, VTApi concept and proposes and implements its modifications for the purpose of supporting multiple types of datastores. As an example of an alternative datastore, support for usage of a SQLite database is integrated into VTApi.
Description
Citation
FRÖML, V. API datového úložiště pro práci s videem a obrázky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázku přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jak se liší výkonnost při použití PostgreSQL lokálně a SQLite na témže počítači? (Tedy při srovnatelných podmínkách.) Jsou kladeny nějaké požadavky na nová úložiště (mimo implementace samotného konektoru), aby mohla být využita pomocí Vámi navržené nové verze knihovny VTApi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO