Emulátor malého domácího počítače ZX Spectrum

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Osmibitový počítač ZX Spectrum vznikl před 30 lety. Ve své době zažil obrovský úspěch a dodnes má početnou základnu příznivců, kteří stále vytvářejí nové aplikace a hry. Vznikají však i nová hardwarová rozšíření pro připojení moderních periferií, jako jsou IDE HDD, paměťové karty apod. Tato práce si dává za cíl navrhnout a postavit emulátor počítače ZX Spectrum, který bude založen na moderní technologii FPGA a bude používat moderní periferie jako VGA monitor, SD/MMC paměťové karty apod.
Eight-bit computer ZX Spectrum has been created 30 years ago. It was extremely popular in its time and it has many fans till now, which still developing new application and games. There are also many new hardware extensions like IDE HDD driver, SD/MMC memory driver etc. The aim of this thesis is the design and develop of ZX Spectrum emulator, which will be based on modern PFGA technology and it will use modern periphery like VGA monitor, SD/MMC memory cards etc.
Description
Citation
ŠIMON, P. Emulátor malého domácího počítače ZX Spectrum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Elena Gramatová, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Proč váš operační systém pro obsluhu práce s SD kartou načítáte coby TAP soubor? Nebylo by lepším řešením tuto funkcionalitu vyvolat například po stisku tlačítka NMI? Je možné VHDL popis obvodu ULA použít samostně na vhodně navrženém modulu s CPLD či FPGA, který by se zacvaknul do patice v původním počítači ZX Spectrum? K jakým úpravám v původní achitektuře bylo nutné přistoupit pro zajištění podpory ovládání některých aplikací prostřednictvím PS/2 myši?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO