Prostorové rozšíření objektové databáze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Na databázové systémy jsou kladeny stále vyšší požadavky, protože uživatelé potřebují pracovat se stále složitějšími daty.Díky historickému vývoji databázových systémů, se v dnešní době používají hlavně postrelační databázové systémy. Jak již plyne z jejich názvu, jsou postaveny na relačních databázových systémech a rozšiřují je tak, aby byly schopny pracovat se složitějšími daty. Velká většina dnešních prostorových databázových systémů je založena právě na postrelačních databázích. Tato práce se ovšem bude snažit najít spojení mezi objektovými a prostorovými databázemi a nabité poznatky reflektovat do implementace prostorového rozšíření objektové databáze.
Still increasing requirements are made on database systems, because users need to work with still more complex data. Because of the historical development of database systems, post-relational database systems are mainly used today. As follows from their name, post-relational database systems are built on relational database systems and expand them so that they are able to work with complex data. The vast majority of today's spatial database systems is based on post-relational databases. However, this work is trying to find a connection between object and spatial databases. The obtained knowledge is reflected in the implementation of the object database spatial extension.
Description
Citation
POLÁCH, O. Prostorové rozšíření objektové databáze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (místopředseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Pavol Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře. Otázky u obhajoby: Pokuste se lépe vysvětlit, proč nebylo možno implementovat některé kvadratické algoritmy efektivněji, přestože jste z literatury znal lepší. Kolik práce by vyžadovala úprava databázového stroje db4o, aby umožňoval přidávání uživatelských indexačních strategií?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO