Detekce, lokalizace a dekódování QR kódu v obraze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá detekcí a rozpoznáním QR kódů pomocí motody založené na Houghově tranformaci a paralerních souřadnicích. Obecně lze tuto metodu použít pro detekci různých typů mřížkových struktur. Tato metoda analyzuje Houghův prostor jako 2D signál, ve kterém hledá charakteristické značky pro strukturu QR kódu. Houghův prostor je prohledáván na skupiny rovnoběžek jako jeden objekt. Cílem této práce je zkoumání metod pro detekci QR kódů nezávisle na natočení, perspektivě nebo nerovnoměrném osvícení. Výsledky ukazují, že tato metoda je přesná a odolná vůči vysokému stupni zakřivení perspektivy.
This thesis describes the QR Code detector based on detecting edge lines using Hough Transform and point-to-line parametrization. Generally, the presented method can be also used for detecting different types of matrix codes. This approach searches in the accumulated Hough space for evidence of the matrix code as one compound object. It detects parallel lines by finding a concurrent lines' image groups in the transformed space. It contrasts with the common approach which is first detect the lines and calculate the vanishing point afterwards, which omit much of the useful information stored in the Hough space which can be useful for the detection of vanishing points. The purpose of this thesis is a research of methods which can detect the QR Code in spite of rotation, perspective distortion or uneven illumination. The experimental evaluation shows that the presented algorithm is stable and accurate and is tolerant to high degrees of perspective deformation.
Description
Citation
KAŁUŻA, M. Detekce, lokalizace a dekódování QR kódu v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (předseda) doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivana Rábová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-08-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: V podkapitole 7.2.1 diskutujete vplyv použitého detektoru hrán na celkovú úspešnosť algoritmu. Môžete prosím objasniť, v akom zmysle je použitá dilatácia pre detekciu hrán? V podkapitole 7.2.2 diskutujete vplyv veľkosti obrázku na celkovú úspešnosť algoritmu. Aké je pôvodné rozlíšenie obrázkov? Akú interpoláciu pre zmenšenie/zväčšenie ste použili? Aký dôsledok by malo použitie inej metódy? Ako inak by sa dalo simulovať zoškálovanie obrázku (vo fáze detekcie hrán, akumulácie priestoru, ...)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO